public enemies




I denna katt- och råttafilm spelar Johnny Depp den mest svårfångade bankrånaren i hela USA, John Dillinger. Han gör framgångsrika kupp efter kupp, och i desperation anlitar polisen FBI-agenten Melvin Purvis (Christian Bale), vars uppgift är att fånga Dillinger.

Michael Mann (The Insider, Collateral) har valt att inte ägna så mycket tid åt några krångliga bakgrundsbeskrivningar av huvudkaraktären, vilket är rätt så osäkert då publiken riskerar att inte känna något alls för honom (varken sympati eller avsky). En likgiltig publik = dålig film.

Men Mann lyckas i det här fallet att skapa en intressant karaktär och i viss mån sympati för honom genom att flika in några småsaker; som till exempel att han aldrig sviker sina vänner, och inte heller stjäl ifrån oskyldiga personer (filmens första bankrån). Jag är en sådan som inte tycker att en bakgrundsbeskrivning är väsentlig för handlingen, det blir för klyschigt om varje mördare eller bankrånare ska ha ett förflutet som fattig och misshandlad. Det kan helt enkelt bara vara så att man gillar pengar väldigt mycket.

När det kommer till Christian Bale så tycker jag att det här mycket väl kan vara hans sämsta roll någonsin. Inte för att han själv presterade dåligt, utan för att rollen inte gav honom möjligheter att visa sin fulla potential. Melvin Purvis var en mönsterpolis, han arbetade hårt och framstod som en sympatisk person. Det är i princip det enda man minns av honom.

Det här är en väldigt spännande film när den väl kommer igång, men tråkigt nog så dröjer det ett tag. Är man en tålmodig person så kommer man att uppskatta den. Johnny Depp och den fängslande handlingen gör det värt.




Kommentarer

!

Är du en anonym fegis, eller? Skriv namn.
Bli ihågkommen!

Din email: (Ingen behöver få veta ;)

Skriv bloggadress om du har!

Lätta ditt hjärta.

Trackback
RSS 2.0