återpublicerat: hajar

Bara för att bloggen är så tråkig så återpublicerar jag inlägg jag skrev förr. Här kommer ett inlägg jag skrev om hajar för ett och ett halvår sen:



Fakta som kan rädda ditt liv

- Om du råkar skära dig medan du befinner dig i ett hav, get the hell out of there så fort som möjligt. Hajar kan lukta sig till blod på flera kilometers avstånd (!).

- Den "farligaste" hajen är inte vithajen, som alla tror, utan tjurhajen. Eller farlig och farlig, det är tjurhajen som står för de flesta attackerna med dödlig utgång. Det beror på att vithajen inte tänder så mycket på människor, utan är mer kräsen i sitt val av föda. Sälar går de mest igång på. Tjurhajen däremot äter i princip vad som helst, man har hittat bildäck (??) inuti magen på en tjurhaj.

- Hajar rullar alltid in ögonen när de hugger till. Detta för att skydda ögonen.

- En vanlig anledning till attack på surfare är för att en simmande surfare underifrån ser ut som en säl.

- Vithajen tar oftast bara någon tugga av människan innan den antingen tappar intresset och simmar iväg, eller går undan för att vänta tills man blöder ihjäl. Så det du ser på TV, att hajar har för vana att sluka människor levande, är inte sant.

- Totalt sett blir ungefär 10 personer dödade av hajar varje år. Som ni kan se är det förvånansvärt låga siffror i förhållande till vår rädsla. Anledningen till att så många överlver är förmodligen för att hajen oftast inte "fullbordar" sin attack.

- Vithajen är ett nyfiket djur. Man tror att den närmar sig människan enbart på grund av nyfikenhet och eftersom den inte har några händer att undersöka med, så använder den munnen, vilket kan förväxlas med att den försöker äta upp människan.

- Om du någonsin står öga mot öga (eller, öga mot gap kanske..) med en haj är det bäst att göra följande:

Flyt! Rör inte på dig alltför mycket. Försök vara lugn. Om du har med (på) dig något gult eller orange, gör dig av med det omedelbart. Man tror att hajar dras till gula föremål.

- Vithajen kan väga upp till nästan 4 ton.







Ja, allt det där kunde jag utantill. Som ni förstår är jag väldigt intresserad av hajar...



OBS. Kanske inte allt jag skrivit är rentav korrekt, men det finns otroligt lite (ibland missvisande) fakta om hajen och dess levnadssätt. Jag står för eventuella faktafel men kräver källa för att ändra.

Kommentarer

!

Är du en anonym fegis, eller? Skriv namn.
Bli ihågkommen!

Din email: (Ingen behöver få veta ;)

Skriv bloggadress om du har!

Lätta ditt hjärta.

Trackback
RSS 2.0