the departed - rysligt spännande

The Departed är verkligen en stjärnspäckad film. Här ser du namn som Leo DiCaprio, Matt Damon, Alec Baldwin, Mark Wahlberg och Jack Nicholson. Stjärnspäckad var namnet, och dålig är den inte.

Det en gangsterfilm som tar oss in i det djupaste i Boston där Frank Costellos (Jack Nicholson) är gangsterbossen. Han är ondskefull och bokstavligt talat helt jävla kokko. Han är Bostonpolisens mest eftertraktade, och man låter Billy Costigan (Leonardo DiCaprio) få det farliga jobbet att komma in i Costellos gäng -och spionera på honom.

Vid sidan om honom har vi Colin Sullivan (Matt Damon) som är en, till synes, perfekt och duktig polis. Det finns bara en stor hake - HAN är infiltratör åt Costello.

Detta är en spännande film från (nästan) början till slut. Den är lite trög i början och det tar lite tid att komma in i handlingen, men väl där så sitter man på nålar hela tiden.
Filmen får sig en spännande vändning då Sullivan (spionen) får sig uppdraget i att leda teamet som försöker sätta fast Costellos. Maffiabossen lyckas hela tiden komma undan, och vem blir inte misstänksam om inte Billy Costigan.
Snart vet båda spionerna om varandras existens - men de vet inte vem den andra är. Nagelbitande är ordet, då filmen rullar på med en massa komplicerade dialoger då och då, som jag var tvungen att spola tillbaka för att fatta (Allmänt trögfattad? Nejdå).

Det som drar ner på betyget är de överdrivna dialogerna. Jag läste även någonstans att ordet "fuck" förekommer över 200 gånger i den här filmen. Nödvändigt? Ingen aning. Mig gjorde det inte, men då och då kändes det som att man gjorde desperata försök att hålla upp spänningen genom dessa invecklade och fula dialoger. Och slutet var också en av det sämsta jag sett. Det lämnar en del frågor obesvarade.

Skådespeleriet är däremot utmärkt. Jack Nicholson är som vanligt galen i sin roll, Leo var alldeles utomordentlig. Han var trovärdig och helt fenomenal. Matt Damon förtjänar också en femma för sin roll, som han klarade av galant.

Men i det hela är filmen utan tvekan värd att se. 4 oscars har den också vunnit. Hehe vilket sammanträffande, samma betyg jag tänker ge den ;)


image77



Kommentarer

!

Är du en anonym fegis, eller? Skriv namn.
Bli ihågkommen!

Din email: (Ingen behöver få veta ;)

Skriv bloggadress om du har!

Lätta ditt hjärta.

Trackback
RSS 2.0